Rear Extension In Kidderminster

Location: Kidderminster Start Date: 05/15
Building: Rear Extension Completion Date: 06/15

The footprint of an extension is defined by factors such as the proximity to neighbouring boundaries, the position of existing windows, and its orientation towards light, views and garden area.

The client wanted to extend their kitchen to create an open plan living space at the rear of the property. It was essential to consider the height of the new roof and the impact on existing first-floor windows. A lean to roof was not an option so a modern flat roof design was proposed.

The design created a functional living space which allows free movement between the Kitchen and Family Room, while also creating a harmonising existence between the inside and outside. The extension shape was designed to maximize solar orientation whilst retaining privacy. The extension was rendered cream to match the existing property and the fascia was clad in cedar. The flat roof with central lantern roof light extends past the building footprint providing a covered area outside.